Stress jaagt je onderneming op kosten!

Heb jij stressmanagement al bovenaan het prioriteitenlijstje van je onderneming gezet voor 2018? Onderschat dit topic niet: de economische impact van stress op het werk is enorm.

De concurrentiedruk tussen bedrijven nam de laatste jaren enorm toe. Er zijn overnames, fusies, herstructureringen. Managers krijgen steeds hogere targets toebedeeld, met minder budget, minder medewerkers… Medewerkers moeten op hun beurt constant hoge prestatieniveaus halen. Allemaal om efficiënter en goedkoper te kunnen werken.
Maar helaas… deze kostenbesparende maatregelen houden meestal geen rekening met de geestelijke gezondheid van de medewerkers. Het resultaat? Stress.

Stress heeft een impact op praktisch de gehele gezondheidstoestand. De schadelijke mentale en fysische impact van stress heeft echter ook een tegengesteld effect op de productiviteit van jouw werknemers.

Ons lichaam is gemaakt om anders te presteren onder stress. Werd je in de oertijd achterna gezeten door een beer, of krijg je nu een onrealistische deadline van je baas: de stressreactie van je lichaam zal net dezelfde zijn. Onder stress zal je orthosympatische zenuwstelsel (het deel van je autonoom zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat het lichaam kan werken) de productie van adrenaline activeren. Je metabolisme wordt versneld en je ademhalingsritme wordt verhoogd, zodat je lichaam goed op deze stresssituatie kan reageren.

De “fight” or “flight” reactie van het lichaam is zeer efficiënt in acute situaties. Maar in chronische stresssituaties, zoals deze op het werk, wordt het orthosympatische zenuwstelsel in een continue staat van verhoogde waakzaamheid gebracht. Hierdoor zal het parasympatische zenuwstelsel (het deel van je autonoom zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je lichaam kan ontspannen, energie kan aanvullen, kan herstellen) niet meer in staat zijn om het lichaam terug te brengen naar een normale ontspannen, kalme toestand.
Studies tonen aan dat meer dan 80% van de werknemers regelmatig stress voelen op het werk en dat meer dan de helft hiervan nood hebben aan hulp om te leren omgaan met deze stress.

Nochtans bestaan er eenvoudige technieken die het lichaam op regelmatige basis terug kunnen brengen naar een ontspannen staat. Hierdoor kan je preventief handelen en de negatieve impact van de voortdurende stress reduceren. Door deze technieken toe te passen, kan het orthosympatische zenuwstelsel zijn invloed reduceren en wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd om het lichaam terug in ontspanning te brengen zodat het weer energie kan opladen.

Deze technieken bestaan enerzijds uit ontspannende lichaamsbehandelingen, anderzijds uit oefeningen en handelingen die volledig zelf kunnen uitgevoerd worden.

Om jou hierbij te helpen, ontwikkelden wij een speciaal programma dat je leert omgaan met de stress. Dit programma kan zowel voor individuele personen als voor groepen: gedurende de volledige looptijd wordt elke deelnemer sowieso afzonderlijk opgevolgd. Zowel groepssessies als individuele sessies zijn voorzien: de ontspanningstechnieken worden aangeleerd met behulp van groepslessen en webinars. Tijdens de individuele sessies gaan we dieper op de individuele problematiek wordt in en kunnen individuele behandelingen toegepast worden. We hebben programma’s van 3 maand, 6 maand en 1 jaar.

Interesse? Wij lichten dit graag uitvoerig toe. Stuur een mail naar: info@antareswellness.be en vermeld in het onderwerp “Programma stressbeheersing”. Wij nemen dan binnen de 2 werkdagen contact met je op.
VOOR ELKE EURO DIE JE INVESTEERT IN JE WERKNEMERS VERDIEN JE EEN VEELVOUD TERUG, DOOR JE WERKNEMERS GELUKKIGER, GEZONDER EN PRODUCTIEVER TE MAKEN.